Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako si správne vybrať domácu vodáreň? Aké sú možnosti ovládania? Základné druhy domácich vodárni

Autor: AQUAPUMPS.SK     Dátum: 24.02.2021     Čítanie na: 7 min.

Domáce vodárne sa používajú pre automatické zabezpečenie dodávky vody pod požadovaným tlakom. Na rozdiel od samostatného čerpadla sa vodáreň automaticky spustí a vypne a to v závislosti od tlaku a prietoku vody v sústave, takže nie je nutné čerpadlo ručne spúšťať pri každom odbere vody. 

Domáce vodárne sa používajú pre zásobovanie domácnosti vodou, pre zvyšovanie tlaku vody v rozvode, pre zalievanie, splachovanie, prevádzku práčky alebo iné účely, kde je vhodná automatická prevádzka čerpadla. Samostatné čerpadlo je nutné pred zahájením čerpania vždy ručne zapnúť a následne vypnúť. Čo je pre niektoré inštalácie, ako je napríklad zásobovanie domácnosti vodou nepraktické. Preto sa používajú domáce vodárne, ktoré fungujú automaticky.

Domáce vodárne sa najčastejšie používajú pre zásobovanie domácnosti pitnou alebo úžitkovou vodou z vlastného zdroja. Zvyčajne sa teda používajú v miestach, kde nie je k dispozícii pripojenie k vodovodnej sieti. Môžu byť ale tiež používané pre zvyšovanie tlaku v rozvode, pre zalievanie záhrady alebo iné podobné inštalácie, kde čerpadlo musí pracovať automaticky bez nutnosti jeho ručného zapínania a vypínania.

Princíp fungovania domácej vodárne je jednoduchý - vodáreň spustí čerpadlo pri odbere vody a opäť ho vypne po ukončení odberu, takže činnosť čerpadla je úplne automatická. Domáca vodáreň je vždy sústavou zariadení, ktorú najčastejšie tvoria čerpadlo, zariadenie pre ovládanie čerpadla, tlaková nádoba, spätná klapka, manometer a inštalačný materiál (armatúra, flexi hadica, tesnenia a pod.).

Čerpadlo domácej vodárne môže byť povrchové alebo ponorné, pričom povrchové čerpadlo sa väčšinou používa pre čerpanie vody z plytkej studne (do 8 metrov) alebo zo sudov a nádrží. Vodárne s ponorným čerpadlom sa väčšinou využívajú pre hlboké studne alebo vrty. Výkon čerpadla ovplyňuje výkon celej domácej vodárne, takže pri výbere vodárne vždy posudzujeme predovšetkým prietok a výtlak čerpadla (výkon domácej vodárne nemožno zvýšiť väčším objemom tlakovej nádoby).

 

Ovládanie čerpadla domácej vodárne môže byť zaistené tromi spôsobmi:

  • Klasickým tlakovým spínačom s tlakovou nádobou

  • Prietokovým spínačom tzv. Presscontrol

  • Riadiacou jednotkou s frekvenčným meničom

 

Klasické domáce vodárne s tlakovým spínačom a tlakovou nádobou sú veľmi rozšírenou formou vodární, ktoré sú u nás známe tiež pod názvom "Darling" podľa vodární tradičného českého výrobcu Sigma. Tlakový spínač čerpadlo zapína a vypína podľa nastaveného zapínacieho a vypínacieho tlaku, takže tlak v rozvode kolíše, čo sa prejavuje zmenou prietoku a tlaku v odbernom mieste. Najčastejšia hodnota zapínacieho tlaku je 2 bary a vypínacieho tlaku 3,5 baru. Tlaková nádoba kompenzuje zmeny v rozvode vody a zaisťuje, aby tlak a prietok boli rovnomerné a aby čerpadlo nespínalo príliš často. Veľkosť tlakovej nádoby je tak dôležitá pre životnosť čerpadla a rovnomernosť dodávky vody, nemá však vplyv na celkový prietok a výtlak vody (tie ovplyvňuje iba čerpadlo). Je dôležité, aby tlaková nádoba nemala príliš veľký ani malý objem. Vodáreň s malou tlakovou nádobou bude totiž čerpadlo spínať príliš často. Pri veľkej tlakovej nádobe zase hrozí zníženie kvality vody, lebo v nádobe vždy zostáva časť vody a pri malých odberoch sa voda môže kaziť. Pri bežných domácich vodárničkách pre domáce zásobovanie vodou sa najčastejšie používajú nádoby objemu 60 až 100 litrov, avšak vždy je potrebné posúdiť konkrétnú inštaláciu (účel použitia, spotreba vody, prietok).

 

Prietokový spínač čiže Presscontrol je samostatné zariadenie ktoré zapne čerpadlo pri poklese tlaku vody v rozvode (tj. napr. otvorenie ventila) a vypne ho pri ukončení odberu vody a naplnenia tlakovej nádoby, ak je súčasťou vodárne. Oproti klasickej domácej vodárni tak nedôjde pri vypnutí čerpadla k obmedzeniu maximálneho tlaku v rozvode a je dosiahnutý maximálny tlak, ktorý čerpadlo dokáže vyvinúť. Domáce vodárne s presscontrolom je vhodné doplniť malou tlakovou nádobou (zvyčajne 15 až 24 litrov) a to z toho dôvodu, aby sa zamedzilo prípadnému častému spínaniu čerpadla pri netesnostiach v potrubí. Hlavnou výhodou vodárne s presscontrolom je, že tlak pri stálom odbere nekolíše a že pri vypnutí čerpadla dôjde k natlakovanie rozvodu na maximálny tlak čerpadla, ktorý čerpadlo dokáže vyvinúť. Presscontrol zároveň chráni čerpadlo proti chodu na sucho, čo je pre samonasávacie aj ponorné čerpadlá veľmi dôležité, lebo aj krátky chod na prázdno môže čerpadlo poškodiť.

 

Domáce vodárne ovládané riadiacou jednotkou s frekvenčným meničom pracujú na rovnakom princípe ako presscontrol, ale umožňujú plynulú reguláciu čerpadla a tým udržujú v rozvode konštantný tlak vody bez ohľadu na to, aký je celkový prietok. Riadiaca jednotka plynule ovláda výkon elektromotora čerpadla v závislosti od tlaku a dodávky vody v rozvodoch, takže bez ohľadu na aktuálny odber vody je tlak v sústave stále rovnaký a čerpadlo spotrebováva len toľko energie, koľko ku svojej činnosti potrebuje. Vedľajším prínosom domáce vodárne s frekvenčným meničom je teda aj úspora elektrickej energie. Podobne ako pri presscontrole je vhodné do sústavy inštalovať menšiu tlakovú nádobu, aby sa zamedzilo častému spínaniu čerpadla v prípade netesnosti rozvodu alebo pri častých malých odberov vody.

 

Základné druhy domácich vodární

Pre prehľadnosť rozdeľujeme v eshope domáce vodárne do troch podkategórií. V kategórii vodárne nájdete klasické vodárne (tzv. Darling) s povrchových samonasávacím čerpadlom, ktoré sú zostavené a sú určené pre okamžité použitie. V kategórii vodárne s ponorným čerpadlom sú ponorné čerpadlá s integrovanou tlakovou nádobou pre priame použitie v studniach alebo vrtoch a vodárenské sety určené pre zásobovanie domácnosti vodou prostredníctvom ponorného čerpadla. Kategória vodárne AUTOMAT obsahuje domáce vodárne bez tlakovej nádoby, ktoré majú integrovaný prietokový spínač alebo riadiacu jednotku s frekvenčným meničom a sú ideálne pre zásobovanie vodou, posilnenie tlaku vody, dopravu vody pod konštantným tlakom alebo pre pohodlné polievanie záhrady.

Ak si chcete zostaviť vlastnú domácu vodáreň, môžete jednotlivé komponenty vyberať v kategóriách tlakové nádoby, tlakové spínače, ovladacie jednotky a ďalšie príslušenstvo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia
Potrebujete poradiť?Potrebujete poradiť?